Wat is Schaduwwerk?

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Wanneer je aan de slag gaat met jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling zal je vroeg of laat te maken krijgen met schaduwwerk. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom zou je dat eigenlijk willen doen?Schaduwwerk is het proces waarbij je jouw schaduwkanten gaat leren (h)erkennen, onderzoeken, accepteren en/of transformeren.

Schaduwkanten zijn onze 'negatieve' kanten, slechte eigenschappen en negatieve gedragingen die we bewust of onbewust hebt weggedrukt. Bij schaduwwerk ga je jouw schaduwkanten naar het oppervlakte (jouw bewustzijn) brengen, zodat je ze kan veranderen.Hoe ontstaan schaduwkanten?

Wanneer we opgroeien leren we door onze ervaringen en de maatschappij wat 'goed' en 'fout' is, en wat gewenst of ongewenst is. Denk bijvoorbeeld aan het uiten van bepaalde emoties, zoals woede en verdriet.


Als we leren dat een bepaalde eigenschap, uiting, emotie of gedrag fout is, gaan we het bewust proberen weg te drukken en te verstoppen waardoor er dus een schaduwkant ontstaat. Er wordt op dat moment ook een soort van beschermingsmechanisme met een bijbehorende 'work around' gecreëerd om de schaduwkant te kunnen onderdrukken.


Bij het creëren van een schaduwkant, wijs je een deel van jezelf af.

Wanneer je jezelf (deels) gaat afwijzen, zal je merken dat je:

 • Meer interne onrust en een strijd gaat ervaren;

 • Je minderwaardig en onzeker gaat voelen;

 • Gaat twijfelen aan jezelf en jouw gevoel;

 • Moeite hebt met (eigen) keuzes maken;

 • Verder verwijderd raakt van jezelf.


Het is belangrijk om te realiseren dat iedereen schaduwkanten heeft en op enig moment iets heeft meegemaakt, waardoor zij emoties, ervaringen, eigenschappen hebben weggestopt. Dit gebeurt vaak op een jonge leeftijd, omdat ons onbewuste brein open staat voor suggesties. En we ons als kind (graag) willen en moeten aanpassen aan onze omgeving om erbij te horen, om geaccepteerd te worden en aardig gevonden te worden.

Schaduwkanten, wat kan je ermee?

Nu lijkt het alsof schaduwkanten iets fouts of slechts zijn, maar dat zijn ze dus niet. Dat heb je wellicht vroeger gedacht toen je ze wilde verstoppen en wegdrukken. Nu zijn ze juist heel erg waardevol, want ze zijn een uitnodiging. Ze laten je zien waar jouw groeikansen liggen, wat je mag loslaten en welke oude shit je mag opruimen, zodat je:

 • Alle aspecten van jezelf (zowel je lichtzijden als schaduwkanten) volledig leert accepteren en omarmen, zodat je meer interne rust en balans ervaart;

 • Dieper in verbinding komt met jezelf en jouw innerlijke beweging, waardoor je van binnenuit (als vanzelf) gaat leven in lijn met wie je werkelijk bent;

 • Je niet meer langer laat leiden door ervaringen uit het verleden, negatieve overtuigingen en andere belemmeringen.

 • Durft te vertrouwen op jouw gevoel en intuïtie, waardoor jij 100% jezelf durft te zijn en keuzes maakt die goed voelen voor jou.Hoe kom ik erachter wat mijn schaduwkanten zijn?

Een van de makkelijkste manieren om jouw schaduwkanten te ontdekken, is door te kijken wat jouw triggers zijn.

 • Welke emotionele reacties heb jij op bepaalde situaties en mensen?

 • Waar erger jij je aan bij andere mensen?

 • Wat veroordeel jij bij jezelf (en bij anderen)?


Probeer daar objectief en zonder oordeel naar te kijken. Jouw schaduwkanten zijn ontstaan met een reden. Als bescherming. Op het moment dat ze zijn ontstaan, wist jij (als klein kind) niet beter. Wees dus lief en vergevingsgezind naar de kleine jij.En laat je niet 'afschrikken' door het idee dat schaduwwerk zwaar, intens en confronterend moet zijn. Dat kan, maar het hoeft niet. Je mag erop vertrouwen dat je altijd krijgt wat je aankan. Niet meer dan dat.


Het proces niet aangaan is er bewust voor kiezen om jezelf niet volledig te accepteren, geen verantwoordelijkheid te nemen, te kiezen voor weerstand en jezelf klein te houden. En dat is gewoon zonde!


Ik heb dit zelf jarenlang gedaan, en dammmmm ik zou willen dat ik hier eerder voor had gekozen, want ondanks alles wat ik heb meegemaakt en wat er nu in de wereld gebeurd, ik heb me nog nooit zo sterk in mijn kracht voelen staan. En dat gun ik jou ook!Dus denk jij nu, 'ik gun het mezelf ook om mezelf volledig te accepteren, in mijn kracht te gaan staan en dichterbij mezelf te komen? Vraag dan hier een gratis en vrijblijvend gesprek aan. Dan help ik je om te kijken waar jouw schaduwkanten zich bevinden, waar jij jezelf belemmert en wat jouw volgende stap is in jouw spirituele groei.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven