Wat is hypnose?

Bijgewerkt op: 13 apr. 2021

Waar denk je aan wanneer je het woord 'hypnose' hoort?


Denk je dan aan die (oude) televisie programma's waar mensen dingen tegen hun zin in doen, de controle verliezen en niet (meer) weten wat ze doen? Ik snap het. Dat is het beeld wat de entertainment industrie ervan gemaakt heeft. En daar is dan ook alles mee gezegd: het is voor de entertainment.


Gelukkig is hypnose iets anders. Iets wat je leven voorgoed kan veranderen in positieve zin.


Als je het mij vraagt...


Hypnose is een geweldige, krachtige, snelle en efficiënte manier om levens te transformeren! Het is een manier om samen te werken met je brein. Oude shit op te ruimen. Onbewuste gedachten- en gedragspatronen te veranderen. Het is iets magisch, maar wel met een wetenschappelijke onderbouwing.Wist je dat:

 • Kinderen tussen 0 - 7 jaar in hypnose zijn? 

 • Je nu ook nog minimaal 2 x per dag in hypnose bent?

 • Hypnose in meer dan 70 ziekenhuizen al wordt gebruikt als reguliere behandeling

 • NLP (neurolinguïstisch programmeren) is ontstaan vanuit hypnose?

 • Dat je in 1 tot 3 sessies van je 'probleem' af kan zijn? Denk aan allergieën, migraine, ongewenste gewoonten, angsten, onbewuste blokkades... 


Hypnose (uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Het is een mengeling van fysieke ontspanning en mentale focus op een onderwerp.Hypnose is een natuurlijke staat waarin je je bevindt die vergelijkbaar is met een diepe meditatie. Het lichaam is volledig ontspannen en de hersengolven in het brein zijn verlaagd naar théta hersengolven. Wanneer deze hersengolven actief zijn, betekent het dat het menselijk brein open staat voor suggesties.

Wanneer je in hypnose bent, kan je jouw

brein vergelijken met een open parachute.Om hypnose beter te begrijpen is het belangrijk om te weten dat het menselijk brein uit twee (onzichtbare) delen bestaat: het bewuste en onbewuste brein.

Het brein van kinderen tussen de 0 - 7 jaar bestaat voornamelijk uit een onbewuste brein, waardoor zij in de staat van hypnose zijn. Hun brein staat open voor suggesties en nemen zij alles op als een spons. Dat verklaard ook waarom kinderen zo snel kunnen leren.


Tussen 7 - 9 jaar wordt er een (analytische) filter gevormd. Hierdoor ontstaat het bewuste brein, ook wel het kritische brein genoemd.Théta hersengolven zijn ook actief wanneer je bijna in slaap valt en net wakker bent. Het kritische brein, of rationele brein moet dan nog even opstarten en wakker worden. Dit kan verklaren waarom dingen die in de eerste minuten wanneer we net wakker zijn een grote impact kunnen hebben op onze dag.Het bewuste en onbewuste brein

Het bewuste brein gebruik je bij logisch denken, praten, beslissingen nemen, analyseren en rationeel denken. We gebruiken slechts 5% van ons brein bewust. Wanneer een handeling, gedachte of overtuiging uiteindelijk een gewoonte is, wordt het verplaatst naar het onbewuste brein. Het onbewuste brein is verantwoordelijk voor 95% van ons gedrag en gedachten. In je onbewuste zitten alle kennis, ervaringen en gedachten- en gedragspatronen opgeslagen. Deze zijn ontstaan na aanleiding van jouw ervaringen, zowel de positieve als de negatieve. De negatieve dingen resulteren uiteindelijk in belemmerende overtuigingen, angsten en ongewenst gedrag.


Dat verklaart dus waarom je op bewust niveau allemaal goede bewuste intenties kan hebben, doelen kan stellen en bepaald (gewenst) gedrag wilt vertonen... om het vervolgens uit te stellen en redenen te vinden waarom het (nu) niet kan. Je onbewuste brein is je keihard aan het saboteren! Ergens in je onbewuste brein is er een ervaring, angst, blokkade of overtuiging opgeslagen, door een eerdere ervaring, die je nu tegenhoudt.  Die belemmerende overtuiging, negatieve gedachte of dat onhandig gedrag is op een bepaald moment ontstaan (met een goede reden). Je onbewuste heeft het als een (overlevings)strategie gebruikt. Bewust weet je misschien niet meer waarom en op welk moment dat is geweest, maar gelukkig weet je onbewuste dat wel.
Wat is hypnotherapie? Bij hypnotherapie wordt je in hypnose gebracht waardoor het onbewuste brein meer toegankelijk is. Hypnose is namelijk een manier om het bewuste brein (de kritische filter) voor een deel te omzeilen.


In hypnose kan je de oorzaak van jouw problemen achterhalen, zodat je het er vervolgens 'met wortel en al' uit kan trekken.Hypnotherapie is een efficiënte en snelle manier om het brein op een diep(er) niveau te herprogrammeren en om een nieuwe (gewenste & positieve) waarheid te creëren. Een waarheid die vóór je werkt.

Waar kan je hypnotherapie voor inzetten?

 • Belemmerende en negatieve overtuigingen;

 • Uitstelgedrag, perfectionisme, onzekerheid;

 • Veranderen van ongewenste gewoonten;

 • Allergieën, migraine, tandenknarsen;

 • Angsten & fobieën;

 • Stress en burn-out klachten;

 • Faalangst;

 • Bij klachten rondom hoog gevoeligheid;

 • Onzekerheid, negatief/laag zelfbeeld;

 • Het verkrijgen van (zelf)inzicht;

 • Beperkte / schaarste (money) mindset

Belemmerende overtuigingen, negatieve gedachten, onhandige gewoonten of andere dingen die niet voor je werken, kan je zien als onkruid. Je kan het snoeien en proberen te negeren, maar het groeit altijd terug en kan uiteindelijk een complete bloementuin overwoekeren. En die bloemen... dat zijn de positieve overtuigingen en interne hulpbronnen, zoals zelfvertrouwen, discipline, doorzettingsvermogen, geluk en positiviteit.


Alles wat je nodig hebt zit al in je. Je bent al zelfverzekerd. Je hebt al discipline. Je bent al lang goed genoeg. Je ziet en voelt het alleen niet altijd, omdat het verstopt zit onder bepaalde negatieve ervaringen, gedachten en belemmerende overtuigingen.Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen als hypnotherapeut?


Neem eens een kijkje bij mijn aanbod:

Hypnotherapie0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven