Mindset 201

In de vorige blog heb ik een introductie over Mindset geschreven. Nog niet gelezen? Je vind de eerste blog hier: Mindset 101.


In deze blog beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen over mindset(coaching). Je weet nu het onderscheid tussen een fixed en een groeimindset... dan is de vraag, wat kan je ermee, waarom zou je (verder) aan je mindset willen werken, wat gaat het je opleveren?

Eerst een stukje wetenschappelijk kennis over hoe de wetenschap aankijkt tegen de ontwikkeling van het brein en het (verder) ontwikkelen van een groeimindset. Want hoe doe je dat eigenlijk? Door het leren van nieuwe vaardigheden en daarvoor uit je comfortzone te stappen! Elke keer wanneer je iets nieuws leert worden er namelijk nieuwe neuronen paden in je hersenen aangelegd. Door deze nieuwe neuronen paden wordt je brein sterker, slimmer en kan dan letterlijk groeien! Dingen die eerder moeilijk waren, worden steeds makkelijker. Waarom zou je aan je mindset moeten werken? Niets MOET. Niemand zegt dat je eraan moet werken, of een groei mindset moet hebben. Je kan niemand verplichten om er aan te werken, want dat heeft geen zin. Aan je mindset werken is iets wat uit je zelf moet komen. Het is in mijn ogen wel aan te raden, want het kan je leven op zoveel manieren makkelijker maken. Zoals ik in de vorige mail al aangaf, de overtuigingen bepalen je gedachten en je gedachten bepalen uiteindelijk je gedrag. Wanneer je bepaalde doelen nastreeft en daar steeds in vast loopt, hoe hard je ook je best doet, hoeveel kennis je ook hebt… dan kan werken aan je mindset een goede logische vervolgstap zijn. Je kan met je overtuigingen, en dus uiteindelijk je gedrag, jezelf behoorlijk in de weg zitten.

Alles wat je investeert in je mindset, persoonlijke ontwikkeling en kennis neemt NIEMAND ooit nog van je af. Alle materie kan afgenomen worden, maar alle kennis, lessen, inzichten, ervaringen en je manier van denken pakt niemand af.

Waar kan ik aan werken op het gebied van mindset? Makkelijk gezegd, alle gedachten en overtuigingen veranderen die jou in de weg zitten. Dat klinkt alsnog vaag he? Ik zal een aantal voorbeelden geven. Wanneer jij je steeds laat beïnvloeden door externe factoren (het weer, verwachtingen, meningen en opmerkingen van anderen), je niet gelukkig voelt, jezelf niet genoeg vind. Onzeker bent. Uitstelgedrag hebt, wat vaak gelinkt is aan faalangst, perfectionisme en overdenken. Je laten tegenhouden door het saboterende stemmetje in je hoofd, angsten. Werken aan je mindset geeft mogelijkheden om dingen anders te zien. Je eigen definities (die voor je werken) te maken. Bijvoorbeeld wat falen is, wat goed genoeg is, wat perfect is. We leven namelijk allemaal volgens bepaalde normen en waarden – opgelegd of zelf gecreëerd. Er staat nergens op papier, of in de wet vastgelegd, wat nu echt de definities zijn. Ja in het woordenboek – maar dat is ook maar ‘verzonnen’ door iemand anders.

Hoeveel vrijheid zou het geven als je in jouw wereld, jouw omgeving en in jouw hoofd, de eigen regels bepaald waardoor jouw leven makkelijker gaat worden?
MOET ik dan een coach in de arm nemen? Euhm nee! Wederom niets moet. Je kan ook beginnen met boeken lezen (boekentips), meer kennis op te doen en zelf aan de slag te gaan. Het is op kort termijn goedkoper en daarom voor veel mensen laagdrempelig. Je kan ook hulp vragen aan je omgeving of samenwerken met iemand die ook aan haar of zijn mindset werkt: een buddy! Wanneer je hiermee aan de slag gaat, houd dan wel de volgende dingen in gedachten:

Wees ECHT eerlijk en kritisch naar jezelf (en je buddy). Ga niet onnodig lief doen en je verstoppen voor je eigen belemmerende overtuigingen. Durf ten alle tijden jezelf in de spiegel aan te kijken. Het kan confronterend zijn, maar onthoud dat je er alleen maar van kan groeien en leren.Werk samen met iemand die eerlijk is en je oprecht wilt helpen. Niet iemand die met je meepraat en alleen maar aardig gevonden wilt worden. Zoek een buddy die ook echt eerlijk tegen jou wilt zijn zodat je kan groeien.Blijf doorzetten. Een veranderproces gaat altijd met ups en downs, zeker wanneer je het zelf doet. Dat kost nu eenmaal meer tijd omdat je zelf alle kennis moet opdoen.

Wanneer zou je wel een coach in de arm willen nemen? Wanneer je zelf al een tijdje bezig bent en merkt dat je niet (meer) vooruit komt of wanneer je gewoon simpelweg tijd wilt besparen. Wanneer je geen tijd wilt spenderen aan het opdoen van kennis of tijd wilt verliezen door het lezen van (voor jou) nutteloze kennis waar je (nog) niets aan hebt. Een coach kan je sneller gericht helpen, beschikt snel over de juiste kennis en tools en heeft als het goed is (!!) praktijkervaring, dus kan je ook (persoonlijke) praktische tips geven. Een boek geeft namelijk vaak algemene tips en is niet altijd gericht op de praktijk.

De (belemmerende) overtuigingen die je hebt draag je al je hele leven met je mee. Ze zijn voor jou normaal en de gedachten en het gedrag wat daaruit voortkomt ook. 95% van ons gedrag gaat op de automatische piloot en dat betekent dat we er niet meer bewust over nadenken. We blijven doen wat we altijd hebben gedaan. Een coach kan je helpen om opnieuw, kritisch en objectief te kijken naar je overtuigingen door het stellen van goede vragen.

Daarnaast kan een coach je accountable houden en de stok achter de deur zijn. Erg fijn wanneer je wel echt je doelen wilt behalen, maar je al snel afhaakt door perfectionisme en uitstelgedrag.

Voor wie is mindset coaching geschikt? Voor iedereen! Iedereen kan aan zijn of haar mindset werken. Tuurlijk zijn er wel een paar criteria... Je staat open voor feedback, bent eerlijk, wilt groeien, bent bereid er tijd en energie in te investeren en je vind leren leuk. Werken aan je mindset is namelijk ook een groei en leerproces. Je leert heel veel over jezelf, maar ook over het menselijk brein en menselijk gedrag.

Zelf ben ik onwijs geïnteresseerd in psychologie, neuroscience, NLP en hypnose*. Ik vind het zo fascinerend hoe ons brein werkt, hoe onze gedachten ons leven beïnvloeden en hoe we door simpel gezegd ons brein te herprogrammeren een heel ander leven kunnen creëren. Niet eens per definitie in materiële zin, maar echt vanuit onze interne wereld.

Oké dat klinkt wellicht zweverig... hmmm... zo was het helemaal niet bedoeld en 'ben' ik totaal niet. Weet je nog... nuchter West-Fries trutje hier he!

* Enne gesproken over hypnose... afgelopen weekend ben ik naar het Hypnose Seminar 2.0 geweest! Ik heb er zoveel geleerd en fantastische gelijkgestemde mensen leren kennen! En nog leuker, ik ben nu hypnotiseur!

Yes, ik kan nu hypnotiseren. Maf he?

Meer over mijn hypnose avontuur deel ik uiteraard binnenkort met je.

Mocht je op zoek zijn naar Mindset boekentips, kijk dan even hier!

Liefs, Roos


PS: Afgelopen week heb ik 2 nieuwe dames mogen verwelkomen in mijn mindset coaching traject.

Ben jij de volgende? Ik heb nog 3 plekjes!

12 weken 1-op-1 mindset coaching voor € 349,00 in plaats van € 849,00. Je krijgt dus € 500,00 korting (+ een welkomstcadeautje!)

Meer info kan je hier vinden.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Krachtig