Mindset 101

Bijgewerkt op: 9 dec. 2019

Mindset is EEN manier van denken. Het is een denkstijl, een mentaliteit. Het is de manier waarop je denkt over allerlei zaken. Bijvoorbeeld over jezelf, vriendschap, familie, sporten, voeding, werken, succes, geld etc.


Een mindset bestaat uit overtuigingen. Overtuigingen kunnen aangeleerd zijn en overgebracht zijn door de mensen uit je omgeving, zoals ouders, vrienden, vriendinnen, leraren, familie en de maatschappij. Daarnaast kunnen ze ontstaan uit persoonlijke ervaringen. Op deze manier heb je je eigen overtuigingen geformuleerd, gecreëerd en eigen gemaakt.


Een overtuigingen is een mening die je ergens over hebt. Het is een idee over hoe iets is, zonder dat er logisch bewijs voor is. Als er wel een logisch bewijs is, dan is het een feit.


De manier waarop je denkt komt dus uit je overtuigingen. Dit heeft vervolgens invloed op hoe je handelt en je gedraagt in bepaalde (dagelijkse) situaties. Je gedrag bestaat uit een samenstelling van gewoonten. Deze gewoonten kunnen ongewenst of gewenst zijn. Opgeteld bepalen de gewoonten die je hebt welke resultaten je behaalt en hoe je leven eruit ziet.


Onze gedachten worden beïnvloed door de prikkels om ons heen, onze overtuigingen en gebeurtenissen. Hoe je denkt en handelt is niet per definitie goed of fout. Niemand kan bepalen dat jouw manier van denken goed of fout is, want dat is ook weer wat zij denken met hun eigen overtuigingen. Het is jouw manier en er is een reden waarom je zo denkt. Door de dingen die je hebt meegemaakt en meegekregen tijdens je opvoeding, zorgen ervoor dat je je eigen kijk op situaties en het leven hebt gecreëerd. Het enige wat telt is of het werkt voor jou.


Als je een overtuiging hebt waardoor je vastloopt op een onderdeel in je leven, je ongelukkig bent, geen resultaten behaald, stress oplevert etc. dan wordt dit een belemmerende overtuiging genoemd. Een belemmerende overtuiging kan je dus herkennen wanneer je hier hinder van ondervindt.


Je kan jezelf afvragen of jouw manier van denken en hoe je naar bepaalde dingen kijkt, je verder brengen en niet belemmeren in de dagelijkse dingen, algehele welzijn en het bereiken van je doelen. Als dit wel het geval is, kan je hier aan werken zodat jouw gedachten vóór je werken en niet tegen je. Je mindset is tenslotte EEN manier en je kan deze positief beïnvloeden en veranderen.


Er zijn twee soorten mindsets:

Fixed Mindset

Bij een fixed mindset ga je ervan uit dat ‘wie jij bent’ vast staat. Je gelooft dat je nu eenmaal bent zoals je bent. Dat je bent geboren met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten en dat je het daarmee moet doen voor de rest van je leven. Je denkt in belemmeringen en leeft vanuit een slachtofferhouding. Als dingen niet lukken geef je andere mensen of situaties de schuld. Jij kan er allemaal niets aan doen.


Groei mindset

Bij deze mindset ga je ervan uit dat je jouw intelligentie en kwaliteiten kan ontwikkelen. Je bent niet gelimiteerd tot zoals je bent. Je bent gevormd door het verleden maar je weet dat je jouw overtuigingen en belemmerende gedachten kan veranderen. Je gelooft er in dat je jezelf steeds kan blijven door ontwikkelen. Talenten zie je slechts als een startpunt. Groeien doe je door nieuwe dingen te leren, jezelf uit te dagen en uit je comfortzone te stappen. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw denken, doen en resultaten.


Kenmerken:

  • Je gelooft erin dat je obstakels kan overwinnen.

  • Je denkt in mogelijkheden.

  • Eigenaarschap nemen, verantwoordelijkheid nemen.

  • Uit de comfortzone stappen betekent groei.

  • Alles wat je niet kan of weet, kan je jezelf (aan)leren.

  • Gaat nieuwe uitdagingen aan.


In de volgende blog ga ik je meer vertellen over mindset, hoe je een groei mindset (verder) kan ontwikkelen en wat mindset coaching is en wat je er mee kan bereiken.


Wil je alvast zelf meer leren en lezen over mindset?

Ik heb een aantal boekentips voor je verzameld. Deze kan je hier vinden.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Krachtig