Eetbui Fouten #1

In deze blogpost heb je kunnen lezen wat de onderliggende kernoorzaken zijn van eetbuien.


De kernoorzaken, of ook wel triggers genoemd, kunnen voor iedereen anders zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat er dingen verband met elkaar hebben en elkaar beïnvloeden.Je maakt onderscheidt maken tussen gezonde en ongezonde voeding.

Je denkt dat je alleen kan afvallen wanneer je gezond eet en dat je geen ‘ongezonde’ dingen meer mag eten. Op deze manier ligt er een verstoorde relatie met voeding op de loer en ga je denken in restricties in plaats van mogelijkheden. Wat de volgende fout als resultaat kan hebben.


Je eet (veel) te weinig eten.

DE reden dat we eten is om ons lichaam te voeden en te voorzien van energie. Wanneer je te weinig eet krijgt het lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen en kan er een tekort ontstaan. Je lichaam (en reptielenbrein) gaan je dan (een soort van) ‘dwingen’ om te eten. Je bent dan sneller geneigd om het eerste het beste wat er in de buurt is te eten. Dit zijn vaak de makkelijkste en calorierijkste oplossingen.


Je bent teveel bezig zijn met het eindresultaat.

Door teveel te denken aan het eindresultaat ben je sneller geneigd om (onnodige) strikte regels te volgen en jezelf druk op te leggen. Je wilt (te) snel resultaten behalen en wanneer dat niet lukt, ben je teleurgesteld en geneigd troost te zoeken in eten (emotie-eter) en denk je dat het toch geen zin heeft (alles of niets mindset).


Dit zijn nog maar een paar fouten die gemaakt worden die eetbuien veroorzaken.


In de komende blogreeks neem ik je mee in de meest gemaakte fouten (valkuilen) die gemaakt worden wanneer je wilt afvallen of je levensstijl wilt veranderen.


Als er 'fouten' zijn die je hebt gemaakt en je eetbuien zijn daarmee nog niet minder geworden, blijf onderzoeken waar ze vandaan komen. Dat kan je doen door steeds voor jezelf op te schrijven wat de situatie was waarin je een eetbui had.


Belangrijk om te onthouden: geef jezelf de tijd om het te ontdekken en te kijken wat voor jou werkt. Blijf nieuwsgierig en vraag hulp wanneer je er niet uit komt. Het is zonde om op te geven en weer terug te vallen in oude patronen en de vicieuze cirkels die gepaard gaan met eetbuien.