Blog of Christmas Future

Bijgewerkt op: 22 dec. 2019


In deze laatste blog kijken we vooruit naar de komende feestdagen en gaan alles wat je naar aanleiding van de vorige blogs hebben opgeschreven, samenvoegen.


Na het lezen van deze blog en het uitvoeren van de laatste opdrachten heb je alle praktische tools die jij nodig hebt tijdens de feestdagen!


Doel-intentie

Ik wil je vragen om te beginnen met het opstellen van een doel-intentie: welk doel wil jij bereiken deze feestdagen? Het formuleren van een doel-intentie helpt je eraan herinneren waarom je doet wat je doet. Een aantal voorbeelden:

 • Controle hebben over mijn eetgedrag en mij niet overeten;

 • Bewuste keuzes maken zodat ik niet mijn progressie tenietdoe;

 • Minimaal één keer een krachttraining doen en één keer een wandeling maken;

 • Geen schuldgevoelens ervaren na het kerstdiner.

Het kan zijn dat je met kerst meer koolhydraten eet dan ‘normaal’ of alcohol gaat drinken. Dit kan er voor zorgen dat je meer vocht gaat vasthouden waardoor het op de weegschaal lijkt alsof je bent aangekomen. Het is daarom dus niet aan te raden om een gewichtsdoel op te stellen.Wie wil jij zijn deze kerst?

Naar aanleiding van de eerst blog heb je inzicht gekregen in situaties die jij lastig vindt en hoe je hier op wilt reageren. Je bent bewuster geworden van jouw belemmerende overtuigingen en hoe deze invloed hebben op jouw gedrag. Ook weet je dat ze niet de keiharde waarheid zijn! Je kan ze ontkrachten door het stellen van de juiste vragen.

Als je weet hoe je wilt reageren in bepaalde situaties, vraag jezelf dan af wie je daarvoor moet zijn en welke overtuigingen je daarbij nodig hebt. Wil jij iemand zijn die…

 • Bewuste keuzes maakt?

 • Niet los gaat na een paar hapjes?

 • Ook met de kerstdagen in de sportschool te vinden is? (guilty!)

 • Flexibel is en met onverwachtse situaties om kan gaan?Weet je nog de situatieschets uit de tweede blog? Die met die kerstkransjes 😉 Je kan hem hier teruglezen. In deze situatie heb je twee keuzes:


1. Je handelt uit oude overtuigingen en gedachten:

 • Ik kan het niet.

 • Na één hapje verlies ik de controle.

 • Ik heb geen discipline.

 • Ik heb het toch al allemaal verpest.

Gevolg: je valt terug in oude patronen. Je laat je plan los en denkt ‘#YOLO’.2. Je gaat je aanpassen aan de situatie. Je pakt jouw plan weer op, stelt bij indien nodig en gaat lekker genieten van de avond. Je gaat handelen uit nieuwe krachtige overtuigingen en gedachten.

Hierbij een aantal voorbeelden van welke overtuigingen die jou hierbij kunnen helpen:

 • Ik ben gedisciplineerd, want buiten de feestdagen om lukt het wél om mij aan mijn plan te houden.

 • Ik heb controle over mijn eetgedrag.

 • Ik ben de baas over mijn gedachten en mijn handelingen.Je bent niet jouw gedachten.

Gedachten komen en gaan, ze zijn niet wie jij daadwerkelijk bent en je hoeft hier niet in mee te gaan. Het kan helpen om afstand te nemen van jouw (belemmerende) gedachten.


Wanneer jij een belemmerende gedachte opmerkt, herhaal hem dan met de volgende woorden ervoor:

‘Ik heb de gedachte dat…. ‘

‘Ik merk dat ik de gedachte heb dat…’Probeer dit maar uit met de gedachte ‘ik heb het toch al verpest’. In de eerste instantie is de gedachte sterk en kan je er gemakkelijk in mee gaan. Zodra je er ‘ik heb de gedachte dat..’ voor zet, zal hij al minder krachtig voelen. Probeer het maar 😉 Op deze manier kan je het makkelijker loskoppelen en zo de keuze maken er niet in mee te willen gaan en er niet naar te handelen!Implementatie-intenties

Om jouw feestdagen-doel te kunnen behalen moet je natuurlijk actie ondernemen en daarvoor kan je implementatie-intenties opstellen. Implementatie-intenties zijn de intenties die je koppelt aan specifieke situaties en tijdsgebonden omstandigheden: ‘in welke situatie ga je wat en wanneer doen om jouw doel te behalen’. Door deze intenties te formuleren trigger je sneller automatisch gedrag wanneer er een specifieke situatie zich voordoet. Het is daarom makkelijker om bewuster te handelen. In een implementatie-intenties benoem je dus een specifieke situatie en koppel je hier een actie aan. Een implementatie-intentie moet je zien als een afspraak met jezelf.In Blog of Christmas Past heb ik je onder andere gevraagd wat er vorig jaar goed is gegaan en waar je trots op bent. Als je deze dingen dit jaar weer kan implementeren: doen! Waarom zou je iets veranderen waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jou? Dus vergeet deze dingen niet mee te nemen in jouw implementatie-intenties.Om concrete acties te benoemen kan je ter inspiratie gebruik maken van de voeding- en trainingstips uit Blog of Christmas Food and Workout.Voorbeelden implementatie-intenties:

‘Op eerste kerstdag kies ik tijdens het diner voor magere eiwitproducten en veel groenten. Ik drink één glaasje wijn en sluit het diner af met mij favoriete toetje’.


‘Op tweede kerstdag ga ik om 13.00 krachttraining doen of buiten een wandeling doen van minimaal 30 minuten.’


‘Wanneer de gedachte ‘ik heb het toch al verpest’ in mij opkomt, haal ik diep adem en herhaal ik de gedachte met ‘Ik merk dat ik de gedachte heb dat…’.


Word bewust van je denkpatronen zodat je deze feestdagen een extra boost hebt voor je goede voornemens van 2019 en dat je lekker kan genieten zonder met jezelf de strijd aan te gaan.


Ik wil je onwijs bedanken voor het lezen en ik wens je heel veel plezier en succes met het toepassen van de kennis die ik met je heb gedeeld in deze blogreeks #healthymindsethappyholidays


Daarnaast wens ik je hele fijne feestdagen toe! Maak er een paar prachtige dagen van met familie, vrienden, gezelligheid en ga er ook vooral van genieten!


And as always, mocht je er niet uitkomen, specifieke vragen hebben of na de feestdagen jouw overwinningen willen delen, dan mag je mij altijd een mailtje sturen.


Liefs, Roos

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Krachtig